Onderwater fotografie en “gewone” fotografie
Als onderwaterfotograaf krijg ik weleens de vraag of ik ook een “gewone” foto kan maken. Met een “gewone foto” wordt dan een niet-onderwaterfoto bedoelt. Zo heb ik weleens een opdracht voor een krant in een zwembad gedaan en kreeg de vraag of ik ook een portret kon schieten en of er niet een “gewone fotograaf” gestuurd moest worden om die foto te maken. Het is ook logisch dat de redactie dat vroeg. Onderwaterfotografie en bovenwaterfotografie zijn heel verschillende dingen. Gelukkig vind ik beide vormen van fotografie leuk. Mijn “gewone” foto’s zijn ook te bewonderen op mijn website, namelijk op de pagina boven water fotografie .
Eerst bovenwater en toen onder water fotograferen
Voordat ik ging duiken was ik al met gewone fotografie bezig. Na een tijdje gedoken te hebben begon het fotograferen toch weer te kriebelen en kocht ik mijn eerste onderwatercamera. Een Nikonos amfibie camera. Analoog met rolletjes. Internet was er nog niet in die tijd. Het was zo rond 1995 dat ik deze camera aanschafte. In die tijd was ik aan het pionieren, er was weinig over onderwaterfotografie bekend. Kurt Amsler gaf in die tijd boeken uit maar die gingen vooral over fotograferen in tropisch water. Laat ik nu in Nederland wonen met niet al te helder water…
Traag leerproces
Het leerproces van analoge fotografie was erg traag want je kon niet direct zien op je schermpje wat het resultaat is, als je de foto had gemaakt. Je kon ook maar 36 opnamen schieten en na een paar dagen kon je je foto’s of dia’s weer op halen bij de fotograaf om de hoek en wist je pas echt of de foto’s gelukt waren. Vandaag de dag is analoge fotografie weer aan het terugkomen. Ikzelf moet er niet meer aan denken.
Onder en bovenwater
Vandaag de dag heb ik 2 digitale spiegelreflexcamera’s. Deze kan ik zowel onder als boven water gebruiken omdat ik een speciale onderwaterbehuizing gebruik voor de onderwaterfoto’s. Tijdens een van de vele expedities op de Noordzee begon ik meer en meer boven water te fotograferen. De duikers die het water in sprongen, de onderwaterbiologen die hun vangsten aan het onderzoeken waren en ook duikers die de dieren uit de opgedoken netten los sneden. Hierdoor fotografeer ik weer steeds meer bovenwater.
Workshop reportagefotografie
Een tijdje terug kon ik mij inschrijven voor een workshop reportage fotografie die gegeven werd door topfotograaf Merlijn Doomernik. Merlijn is in mijn ogen een tovenaar met licht. Hij weet als geen ander om in een hele korte tijd een foto te maken van een artiest of minister. Deze mensen zijn altijd erg druk dus veel tijd om samen met het model een leuke locatie te zoeken zit er niet in. laat staan om het meegenomen flitslicht op te zetten en het model uit te lichtten. Dat is allemaal voorwerk. Merlijn legt het met veel geduld en humor uit hoe hij dat doet. Ik heb er veel van geleerd en heb een paar opdracht foto’s van zijn workshop van drag queens in mijn boven water fotografie album gezet. Daar had hij niet veel op aan te merken. Een mooier compliment kon ik niet bedenken.