Half onder water en half boven water fotografie
De wat oudere mensen onder ons kennen de platen wel uit de klas. Een sloot met vissen en salamanders en een rietkraag met wolkenluchten. Als kind was ik al aan het dagdromen over hoe zo een tekening gemaakt kon worden. De makers van de tekeningen hadden een rijke fantasie en konden zo de twee werelden aan elkaar knopen. Maar zou je zo’n zelfde beeld kunnen maken als een foto? Dat kan zeker.
Twee werelden van onder water en boven water
Half onder water en half boven water foto’s maken vind ik als onderwaterfotograaf erg mooi om te doen. Het laat de scheidslijn zien tussen de twee werelden van onder water en boven water. Het is alleen niet eenvoudig om dit soort foto’s te maken. Je hebt een onderwaterbehuizing nodig voor je camera en een groothoeklens. Voor de groothoeklens heb je dan weer een “dome poort” nodig. Dat is een bol stuk glas of kunststof wat op de onderwaterbehuizing gemonteerd zit. Als je daarmee een foto maakt dan zijn vaak 1 of beide beelden niet scherp. Of het bovenste deel is scherp of het onderste deel is scherp.
Door op het deel onder water te focussen en het diafragma volledig dicht te draaien krijg je beide beelden wel scherp. Alex Mustard (een van de beste onderwaterfotografen ter wereld) heeft over het maken van half onder water en half boven water foto’s een webinar gemaakt met veel tips en trucs.
Fotograferen in vuil water
Wat Alex Mustard in de webinar vertelde is dat hoe groter de dome hoe makkelijker het is om half/half beelden te schieten. Het is makkelijker om de waterlijn te beheersen. Het scherpstellen en diafragmeren komt er minder op aan waardoor de foto’s in beide delen scherp zijn. Bijkomend voordeel is dat je in heel troebel water ook nog redelijk heldere foto’s kunt maken. Dat komt omdat er tussen het onderwerp en de lens van de camera lucht van de dome zit en geen vuil water. Laten we in Nederland nu behoorlijk veel water hebben waar niet veel te zien is ;-).
Zelfgebouwde domepoort voor onderwater camera
De half-half beelden die ik voor Rijkswaterstaat heb gemaakt heb ik met mijn zelfgebouwde dome poort gefotografeerd in water met een zicht van niet meer dan 25 centimeter. Met een standaard domepoort was het onmogelijk om deze foto te maken. Met mijn zelfgemaakte domepoort gelukkig wel. Verloop der jaren heb ik meerdere dome poorten aangeschaft met elk hun eigen eigenschap. Wil je die dome poorten inclusief de zelfbouw dome zien? Bekijk dan deze reel op Instagram.