Onder water in Nederland
Vinkeveense plassen.
Onderwater in Nederland kan erg mooi zijn als je de juiste plekken weet te vinden. Zowel zoet als zoutwater heeft zijn charmes. Vaak zijn de meeste mensen verbaasd als ik mijn onderwaterfoto’s laat zien over wat er allemaal onderwater te zien is.
Een van de helderste plassen zijn de Vinkeveense plassen. Het hele jaar is het daar helder. Ik heb veel seizoenen daar gedoken en onderwaterreportages gemaakt. Ijsduiken kan in de winter als er genoeg ijs ligt natuurlijk en in de zomer zijn onderwatershoots met modellen prima te doen.
Oostvoornse Meer
In het Oostvoornse Meer liggen een aantal wrakken uit de VOC tijd. Dat kwam omdat dit de route was vanuit de Noordzee naar Rotterdam. Later is deze route afgesloten en werd het een meer. Mijn eerste openwater duik heb ik daar gedaan en een goede herinnering aan. Sinds de laatste jaren wordt het water steeds zouter doordat er een verbinding is gemaakt met de Noordzee. Voorheen was het brakwater en was er niet veel leven onderwater. Wel helder! Nu het water zouter aan het worden is verdwijnen ook veel houten VOC wrakken die uit het zand steken. Dat komt omdat de paalworm in zout water voorkomt die het hout aanvreet.
Noordzee
De Noordzee vind ik een van de mooiste zeeën waarin ik gedoken heb. Dat komt vooral door het totale plaatje. Ik vind het heel spannend om naar onbekende wrakken te gaan duiken. De zelfstandigheid van de duik. Je bent je eigen gids en duikt in een team. En nuttige duiken doen als onderwaterfotograaf doordat ik veel met de Stichting Duikdenoordzeeschoon ben mee geweest en ook met de stichting Ghost Diving.
Zeeland
Duiken in Zeeland is ook erg mooi om te doen. Zowel in het Grevelingen Meer als in de Oosterschelde is veel onderwaterleven te zien. In het voorjaar zijn er sepia’s die gaan paren te zien, dat zijn inktvisachtige dieren. Bij de Zeelandbrug zijn er zelfs zeepaardjes.
Onderwater is er veel te zien in Nederland
Het blad Quest heeft mij een keer gevraagd wat er allemaal te zien is onderwater in Nederland. Er is een mooi artikel verschenen in Quest over dit onderwerp.