17 tips voor onderwaterfotografie
Onderwaterfotografie is fantastisch als je weet hoe je dit moet doen. Als onderwaterfotograaf leg ik je hier onder een aantal basisregels uit.
- Zorg ervoor dat je een waterdichte camera hebt. Dat kan door middel van het gebruik van een waterdichte zak waar je camera in zit. Nog beter is om een onderwaterbehuizing te gebruiken. Die zijn er zelfs vandaag de dag zelfs voor een smartphone. De zak en onderwaterbehuizing voor een smartphone zijn alleen onder het wateroppervlak in Nederland te gebruiken. In de tropen waar meer licht is kun je de behuizing voor een smartphone dieper gebruiken.
- Welke soorten camera’s zijn er? Compactcamera’s zijn er zelfs die waterdicht zijn tot 10 meter. Dat is ook handig als je onderwaterhuis volloopt met water. Dan is je camera zeker nog te gebruiken. Systeemcamera’s worden steeds populairder. De prijs is een stuk lager dan de duurdere spiegelreflexcamera’s. Ook is de grootte van de body kleiner dus een kleinere en lichtere behuizing scheelt niet alleen in geld maar ook in gewicht als je gaat vliegen. De spiegelreflexcamera’s die veel duurder zijn worden minder populair. Het verschil t.o.v. een systeemcamera is niet zo heel groot meer. Mocht je een iets oudere spiegelreflex hebben waar je een 2e hands behuizing voor kunt kopen dan is dit de goedkoopste optie ten opzichte van een nieuwe systeemcamera met bijbehorende onderwaterhuizing. Een Goprocamera behoort ook tot de mogelijkheden.
- Huur een camera. Om uit te proberen of je onderwaterfotografie leuk vindt kun je een camera met behuizing huren. Dat kan al voor een dag om te kijken of je dat type camera wilt kopen maar ook als je een duikvakantie hebt en er een uitgebreid wilt gaan testen.
- Oefen eerst in het zwembad.
- Ken je (onderwater) camera. Weet wat je ermee kan en zorg ervoor dat je er onderwater niet veel aan hoeft te veranderen aan je instellingen. Onderwater heb je niet veel tijd om met je camera bezig te zijn. Je luchtvoorraad is beperkt om lang te lang bezig te zijn met de instellingen van je onderwatercamera.
- Als je je camera plaatst in je onderwaterhuis is het verstandig om daarvoor even de tijd te nemen. Een stofje of een haar kan al een lekkage veroorzaken. Dat kan een hoop frustratie en onnodige kosten voorkomen.
- Zorg er ook voor dat je een volle accu plaatst in je camera. Net zoals een leeg geheugen kaartje. Het wisselen daarvan onderwater is niet mogelijk. Kom je hier vlak voor een duik achter dan is de kans op een “volloper” erg groot als je snel wilt gaan handelen door je onderwater behuizing open te maken. Beter en veiliger is de camera dan niet mee te nemen en een checklijst te maken om dit de volgende keer te voorkomen.
- Flitsen of zonder flitser. Mocht je in de tropen willen fotograferen tijdens snorkelen aan de oppervlakte dan is fotograferen zonder flitser geen probleem. In het Nederlandse troebele water kom je al snel licht te kort dus is flitsen aan te raden.
- De Interne flitser kun je beter uitzetten omdat je het stof onder water (zweefvuil) aan het uitlichtten bent. Beter is een externe flitser te gebruiken aan een arm.
- In RAW fotograferen. Je kunt de foto’s beter nabewerken omdat er meer info in de foto aanwezig is. JPEG bestanden zijn gecomprimeerd dus met minder info.
- Duikniveau van jezelf moet in orde zijn. Goed trimmen of uitgebalanceerd zijn is noodzakelijk om goede onderwaterfoto’s te kunnen maken zonder dat je het onderwaterleven beschadigd.
- Spoelen van je onderwatercamera is ook erg belangrijk. Zeker als je in zout water hebt gedoken. Als het zoute water verdampt blijven er zoutkristallen over die de O-ringen van de knoppen kunnen beschadigen en daardoor kan er lekkage ontstaan.
- Bewerken van foto’s kun je eenvoudig door dit in Lightroom te doen. Dit progamma is ook een archieveringsprogamma zodat je makkelijk je foto’s terug kunt vinden.
- Mensen onderwater fotograferen kun je best doen als je eerst van te voren goed doorspreekt wat ze wel en niet moeten doen. Met ogen open en zonder bolle wangen zijn de mooiste onder water foto’s.
- Onderwaterverzekering. Check vooral je (reis) verzekering of die de schade aan je onderwaterhuis en camera vergoed mocht je een onverwachts toch een “volloper” hebben.
- Gebruik internet en ontdek andere onderwaterfotografen, laat je inspireren en leer van ze. Hopelijk wist je deze tip zelf al en ben je door te zoeken op mijn website terecht gekomen 😉 .
- Vergeet vooral niet onder water te genieten van al het moois! Ook leuk is een website maken waar je je foto’s kan laten zien aan de rest van de wereld, of je werk op social media zetten zodat je dat kunt laten zien aan familie of vrienden of andere onderwaterfotografen.
Hopelijk heb je iets aan deze onderwaterfotografie tips en kun je ermee aan de slag!